Het project

Hoe het begon

Hoe de kunstenaar Demnig aan de naam Stolpersteine is gekomen weet hij zelf niet meer, maar hij citeert met instemming een scholier "Man fällt nicht über die Stolpersteine, du stolperst mit dem Kopf und dem Herzen" (men valt niet over de Stolpersteine, je struikelt met je hoofd en je hart).

Op 4 mei 2017 “struikelde” buurtbewoner Robin van Essen met zijn hoofd en hart over het verhaal van Ernest Julius Cohen tijdens Open Joodse Huizen, vertelt door diens kleinzoon Ernst Verloop. Open Joodse Huizen is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Kleinzoon Ernst Verloop, inmiddels zelf ook op hoge leeftijd, vertelde over het leven van zijn grootvader Prof.Dr.E.J. (Ernst Julius) Cohen. Cohen woonde aan het Pelmolenplantsoen 6 en werd op 6 maart 1944 op 75-jarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord. Hij had in zijn lange leven een briljante wetenschappelijke carrière doorlopen. Wetenschap was voor hem niet zozeer een beroep als wel een roeping die hem ook opsloot in een ivoren toren. Deze belette hem de opkomst van het nazisme naar waarde in te schatten. Ernst Verloop vertelde over de lotgevallen van Cohens familie en over de ongevoelige toepassing van de bureaucratie na de oorlog.

Robin van Essen, initiatiefnemer

Robin van Essen, initiatiefnemer

Ernst Verloop, kleinzoon Ernst Julius Cohen

Ernst Verloop, kleinzoon Ernst Julius Cohen

Hoe het project op gang kwam

Na deze bijeenkomst, is Robin gaan uitzoeken hoeveel meer van onze buurtbewoners waren weggevoerd. In 2017 was de aanvraag van Stolpersteine nog wat ingewikkelder, en is deze blijven steken. In 2021, toen het verhaal van de familie Dannheisser uit de Bijlhouwerstraat in een blog verscheen, is de draad weer opgepakt. Al snel raakte hij in gesprek met Cathelijne Duindam en Inge Niks, en het balletje ging rollen.

Sindsdien is het een langzaam maar zeker op gang komende zwaan-kleef-aan van buurtbewoners geworden, die met elkaar proberen de Stolpersteine te realiseren. Het is de bedoeling om deze in 2022 rond de dodenherdenking te onthullen in het bijzijn van de burgemeester van Utrecht, die haar belangstelling al heeft uitgesproken, en voornemens is deze samen met de nabestaanden te onthullen.


Waarom Stolpersteine?

Langzaam wordt de oorlog een ding van de generatie die langzaam verdwijnt; die van ouders of grootouders. De kinderen van toen, zijn de tachtigers van nu. Om deze buurtgenoten, hun verhalen en de verschrikkingen van de oorlog niet te vergeten, plaatsen we deze Stolpersteine, die er ook als wij er niet meer zijn, helpen het verhaal te blijven vertellen, en de herinnering voort te laten leven.


Kosten

Om de kosten van de Stolpersteine, 150 euro per stuk, te dragen, willen we een vorm van crowdfunding opzetten, zodat het ook echt met elkaar wordt betaald. Met 10 Stolpersteine willen we minsten 1.500 euro ophalen, maar er is meer nodig, om op de dag van de onthulling, dit ook op een mooie manier te kunnen doen, en deze website de komende jaren in de lucht te kunnen houden. Wil je nu al doneren, dan kan dat. Je kunt je donatie overmaken op rekeningnummer NL17 RABO 0111 6769 16 ten name van Buurtcomité Twijnstraat en omstreken onder vermelding van Stolpersteine. Wil je eerst overleggen? Mail of bel ons dan.


Toekomst: scholen en QR codes

Om het verhaal ook naar de toekomst te vertellen, willen we de lokale scholen aanhaken; het Luzac College en de Agatha Snellenschool. Met hen gaan wij het gesprek aan om vooral te kijken of de geschiedenis van onze buurtbewoners blijvend betrokken kan worden bij het onderwijs. Ook willen wij de huidige lichting bovenbouw van de Agatha Snellenschool en het Luzac, betrekken bij de funding, door te kijken of er samen met de leerlingen een bedrag kan worden opgehaald, vooral ook om hen ook mede-eigenaar van het project te maken. Het eerste gesprek is inmiddels gepland.

Door het plaatsen van tegels met QR codes, kun je eenvoudig met je mobiele telefoon deze code scannen, zodat je met deze website verbonden wordt. Daarmee zijn de Stolpersteine in onze buurt straks uniek. We geven de buurtbewoners niet alleen hun naam terug, maar ook hun gezicht.


Nabestaanden

We proberen in contact te komen met zoveel mogelijk nabestaanden. Deze nodigen we uit om de onthulling bij te wonen. Deels wonen deze, sinds de vlucht van hun ouders voor de bezetter, in Amerika en Engeland. Naar sommige nabestaanden zoeken we nog, zoals Ine van Ruit - van Tijn, en nabestaanden van de familie Meiboom en De Vries.