Bijlhouwerstraat 1.jpg

Toen

4-2.jpg

Ludwig Dannheisser & Johanna Dannheisser - Bloch

Op de foto: Ludwig Dannheisser (links), Amalie Bloch - Meyer, schoonzus van Johanna Bloch, de kleine Ralph Dannheisser, en zittend Johanna Dannheisser -Bloch, Den Haag, mei 1939

Lees hier meer over de geschiedenis van deze foto:

https://brotmanblog.com/2020/09/01/a-photo-and-its-story-amalie-meyer-bloch-in-the-netherlands/

De Dannheissers emigreerden voor de oorlog naar Nederland om het nationaalsocialisme te ontvluchten.

Ludwig Dannheisser was firmant in de Firma Dannheisser Goldschmidt & Co. te Frankfurt am Main. Dit was een firma die handelde in bont. Hij is als firmant toegetreden tot deze firma in 1914. De registratie van zowel Ludwig Danheisser als de Firma Dannheisser Goldschmidt & Co komt voor het laatst voor in 1937. Het laatst bekende adres in Frankfurt is Schwindstrasse 1, het pand bestaat niet meer, al is er veel van de oude straat bewaard gebleven.

Ludwig en zijn vrouw keren waarschijnlijk na het huwelijk van hun zoon Curt nog wel even terug naar Frankfurt, maar niet voor lang meer, want al op 19 juli 1937 laten zij zich registreren in Den Haag. Het eerste adres waarop ze geregistreerd staan is vanaf 28 augustus 1937 de Van Boetselaerlaan 183 en dat veranderd op 7 oktober 1937 al in de Statenlaan 142. Meer registraties zijn niet te vinden, ook niet in Utrecht. Er wordt ook geen vertrek naar Utrecht geregistreerd, hetgeen doet vermoeden dat dit een poging was om onder te duiken.

Op de registratiekaarten uit Westerbork van zowel Ludwig als Johanna komen twee adressen voor; Bijlhouwerstraat 1 en Burgemeester Reigerstraat 77. Op beide adressen is echter niets over hen te vinden in openbare bronnen. Bijzonder is dat het buurhuis Burgemeester Reigerstraat 75, het huis was van de prominente Joodse familie Van Staveren. Helena Slijper-van Staveren kwam ook om in Auschwitz, maar op 28 januari 1944, ruim voor de Dannheissers.

Zij werden afgevoerd naar Westerbork, waar zij bleven van 27 april 1944 tot 19 mei 1944, vanwaar zij samen op transport naar Auschwitz gingen en aldaar vermoord werden op 22 mei 1944.

Curt Dannheisser & Suzanne Lehmann

Hun zoon Curt Dannheisser, geboren 14 september 1907 te Frankfurt, kwam al medio jaren '30 naar Nederland en vestigde zich in Rotterdam. Op 18 december 1935 verloofde hij zich met Suzanne Julie Lehmann uit Luik, België (geboren in Frankrijk). Zij trouwen op 15 oktober 1936 en volgens de huwelijksakte zijn Ludwig en Johanna bij dit huwelijk aanwezig. Op 1 juli 1938 is Curt genaturaliseerd tot Nederlander.

Na hun huwelijk vestigen zij zich aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam en op 27 september 1939 wonen zij daar nog, als hun dochter Paula wordt geboren. Uit een bericht in de Maasbode blijkt dat in maart 1940, Curt werkzaam is voor de N.V. I. de Jongh & Co. Nadien moeten zij naar de Badhuisweg 44 in Scheveningen verhuisd zijn, want vanaf daar vluchten zij naar Frankrijk, waar zij eind 1942 worden opgepakt.

Curt en Suzanne zijn op 6 november 1942 met transport nummer 42 vanuit het Franse doorgangskamp Drancy naar Auschwitz gedeporteerd. Op 9 november 1942, komen zij om in Auschwitz.

Hun dochter Paula duikt onder in Haarlem bij de familie Meiring en overleeft.

Wij zijn nog op zoek naar iedere vorm van informatie over het verblijf van de Dannheissers in Utrecht.

 

Nabestaanden

DSC00240-2.jpg

Paul & Hans Dannheisser

Paul en Hans overleefden de oorlog, samen met hun vrouwen en kinderen.

Paul Dannheisser is geboren op 25 juni 1901 te Frankfurt, Duitsland, en overleden op 13 oktober 1998 te New York, New York, Verenigde Staten. Hij vluchtte van Duitsland naar Nederland in 1938, en nog een keer in 1940 naar Amerika, waar hij in New York ging wonen met zijn vrouw Dora Anni - Rosenthal en hun zoon Ralph. Ralph werd journalist en geeft nog steeds lezingen over de holocaust, onder andere op High Schools. Ralph is 83 en een gelukkige grootvader.

Hans Dannheisser is geboren op 15 januari 1905, te Frankfurt, Duitsland, en overleden op 9 april 1963 in Engeland. Hans trouwde met Edith Eisenheimer in Engeland, waar in 1942 hun zoon Peter geboren werd. Ook Peter is een trotse grootvader.

Paula Dannheisser

De enige dochter van Curt Dannheisser en Suzanna Lehmann, Paula, duikt onder in Haarlem bij de familie Meiring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de zeer gelovige heer en mevrouw Meiring, leden van een protestantse kerk in Haarlem, Paula liefdevol in hun grote gezin op. Paula was toen drie jaar oud en werd tijdens haar onderduiktijd beschouwd als een deel van de familie. Paula: "Moeder Meiring schonk mij al haar liefde en ik hield van haar alsof ze mijn eigen moeder was. Al de kinderen speelden met me, lazen me verhalen voor. Er werd zelfs een bureau voor me neergezet zodat ik ‘s avonds, net als de andere kinderen, zogenaamd huiswerk kon maken."

Na de oorlog, heeft een van de dochters Meiring de kleine Paula naar haar oom en tante in Engeland gebracht. Paula is geadopteerd door haar oom Hans en tante, en leeft nog steeds in Engeland. De Meirings kregen in 2006 postuum een Yad Vashem onderscheiding voor hun goede werk.

Nu

DSC08073.jpg

Chris Duindam & Cathelijne Duindam - Lubsen

Op de foto: Cathelijne, dochter Magali, en Chris, in de Bijlhouwerstraat

Chris en Cathelijne kochten hun huis in 2008 als echte gezinswoning. Hun drie kinderen Magali (16), Mathis (14) en Livia (12) groeien hier met veel plezier op.

Cathelijne heeft een achtergrond als balletdanseres, werkte bij het Scapino Ballet en Chris is een begaafd violist. Chris begon zijn vioolstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast zijn solo- en kamermuziekoptredens is Chris als viooldocent verbonden aan het Utrechts Conservatorium, het Prins Claus Conservatorium in Groningen, Fontys Hogeschool voor de Kunten, en de Academie voor Muzikaal Talent.

Ook zakelijk treffen zij elkaar. Cathelijne is zakelijk leider van het Cugnon Project, en Chris is hier artistiek leider. Het Cugnon Project is een stichting met als doel jong muzikaal talent een podium te bieden te midden van professionele musici. Tegelijkertijd worden concerten en projecten t van hoog niveau georganiseerd.

De volgende generatie is al even muzikaal, ook dochter Magali zingt en speelt een aardige noot mee. Net als Mathis en Livia zat zij op de Kathedrale Koorschool Utrecht. Livia is ook gek op paarden, en Mathis is een echte gamer.

Tot zij met het project geconfronteerd werden, hadden zij weinig meegekregen van de geschiedenis van het huis. Het huis is door hen waar mogelijk weer in oude glorie hersteld. Chris vertelt smakelijk over de moeite die zij deden om een bepaalde tegel weer te pakken te krijgen. Bij het open maken van een kruipruimte, bleek hier nog een royale reservevoorraad van dezelfde tegels in te liggen.